Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Κύπρος Γεωγραφία

ΕΔΑΦΟΣ - ΚΛΙΜΑ - ΧΛΩΡΙΔΑ - ΠΑΝΙΔΑ

Το νησί της Κύπρου βρίσκεται στην Ανατολική μεσόγειο. Από γεωγραφική άποψη η Κύπρος ανήκει στην Ασία, από πολιτική και πολιτιστική άποψη όμως ήταν πάντα τμήμα της Ευρώπης και σήμερα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης. Τα πιο κοντινά κράτη στην Κύπρο είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Κύπρου ανάμεσα σε τρείς ηπείρους την κάνει ιδανικό σταυροδρόμι για τις θαλάσσιες και αεροπορικές συγκοινωνίες.

Το ανάγλυφο του εδάφους της Κύπρου είναι αρκετά ορεινό. Περιλαμβάνει στη βόρεια πλευρά την οροσειρά του Πενταδάκτυλου (1032 μ.) και στη κεντροδυτική πλευρά του νησιού, την οροσειρά Τρόοδος με ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο (1951 μ.). Ανάμεσα στις δυο αυτές οροσειρές εκτείνονται οι πεδιάδες του νησιού. Η πεδιάδα της Μόρφου και η μεγαλύτερη πεδιάδα της Κύπρου, η Μεσαορία. Οι ακτές τις Κύπρου στη βόρεια πλευρά είναι απότομες και βραχώδεις ενώ στο υπόλοιπο νησί είναι ομαλές με λίγους κόλπους. Στα νότια παράλια εκτείνονται μικρές εύφορες πεδιάδες. Το κλίμα της Κύπρου είναι το πιο υγιεινό στη μέση ανατολή με μέσο όρο ετήσιας ηλιοφάνειας 340 μέρες. Τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά και οι χειμώνες ήπιοι και βροχεροί, παρόλο που το νησί περνάει μεγάλες περιόδους ξηρασίας και έτσι η έλειψη του νερού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ένα από τα πιο σημαντικά του προβλήματα. Μεγάλα ποτάμια δεν διαθέτει η Κύπρος και γιαυτό το λόγο δεν διαθέτει και μεγάλο πλούτο σε αλιεύματα.

Παρόλες τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα δάση της Κύπρου που ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, αποτελούν μια σημαντικότατη κληρονομιά. Η Κύπρος είναι το πιο πλούσιο σε δάση νησί της Μεσογείου. Πλούσια είναι η χλωρίδα της Κύπρου και τα είδη των φυτών που συναντάει κανείς σε όλο το νησί. Πλούσιος είναι και ο φτερωτός πληθυσμός της Κύπρου όλη τη διάρκεια της χρονιάς καθώς πολλά αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν από το βορά προς τον νότο και αντίθετα με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Η πανίδα είναι η τυπική της περιοχής με ξεχωριστό ζώο το Αγρινό, ένα είδος άγριου πρόβατου, που είναι ζώο σύμβολο για τη Κύπρο.

ΚΥΠΡΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

cyprus oxi

cyprus


cyprus


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ/ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ



Χάρτης της Κύπρου με ένδειξη κυριώτερα μοναστήρια της Κύπρου. Πατήστε για μεγένθυνση.

Το φωτογραφικό αρχείο που ακολουθεί είναι μια μικρή λίστα από μοναστήρια και εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο που όμως δίνει το στίγμα της καταστροφής και εγκατάλειψης λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το ξακουστό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στο ανατολικότερο άκρο της χερσονήσου της Καρπασίας. Τέτοια είναι η φήμη του που ακόμα και σήμερα πολλοί Τούρκοι προσκυνάνε και κάνουν τάματα. Δυστυχώς το μοναστήρι βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση λόγω μή συντήρησής του από τις κατοχικές δυνάμεις.

Μετά από έντονες πιέσεις και λόγω της επικείμενης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κατοχικό καθεστός έχει επιτρέψει την επίσκεψη και λειτουργία στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.
Προσευχόμαστε ούτως ώστε να εξυρεθεί μια βιώσιμη και πραγματική λύση και όχι αυτά τα ψεύτικα μέτρα των στρατοκρατών της Τουρκίας που μας κάνουν τουρίστες στα ίδια μας τα σπίτια ενώ είμαστε οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το ξακουστό μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα και ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου. Είναι κτισμένο στον χώρο όπου βρέθηκε το Άγιο σκήνωμα του Αγίου στην επαρχία Αμμοχώστου. Έχει μετατραπεί από τους Τούρκους σε μουσείο, και ξενοδοχείο.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Η Εκκλησία της Αγίας Αναστασίας και το Β' Δημοτικό Σχολείο Λαπήθου στην επαρχία Κυρηνείας. Η Λάπηθος, ή κατά την αρχαϊκή, Λάμπουσα κτίστηκε από τους Λάκωνες και συγκεκριμένα από τον Κηφέα και τον Πράξανδρο. Η εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο έχουν μετατραπεί σε ξενώνες για τους τουρίστες που παράνομα επισκέπτονται τις κατεχόμενες περιοχές. Για περισσότερες πληροφορίες για την Λάπηθο πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.Πριν την εισβολή το Λευκόνοικο αποτελούσε την σπονδυλική στήλη της Μέσης Εκπαίδευσης για ολόκληρη την Μεσαορία της επαρχίας Αμμοχώστου. Σήμερα η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ έχει ερημωθεί και καταστραφεί. Για περισσότερες πληροφορίες για το Λευκόνοικο πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Η εκκλησία του Αγίου Μάμα και η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου στην κατεχόμενη και ξακουστή για τα εσπερειδοειδή, πόλη της Μόρφου. Η Μόρφου κτίστηκε από τους Λάκωνες και μέχρι την εισβολή ήταν ένα από τα πλουσιότερα μέρη της Κύπρου. Για περισσότερες πληροφορίες για την Μόρφου πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το αρχαίο (11ος αιώνας), και Βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην Κατεχόμενη Επαρχία της Κυρήνειας. Το μοναστήρι έχει καταστραφεί από τους βάρβαρους Τούρκους εισβολείς.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

- ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ -

- Kypros-Net - The World of Cyprus

- Occupied Cyprus Project

- Cyprus Problem

- Foreign Press on Turkish Atrocities against Cyprus

- Loizidou V Turkey Ruling of the European Court of Human Rights in favor of a Greek Cypriot refugee from Kyrenia

- HRI HELLENIC RESOURCE INSTITUTE - Loizidou V. Turkey

- Kyrenia Municipality

- Kyrenia Nautical Club

- Kyrenia Ship Project

- Press and Information Office - Cyprus

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


.

Πρώτα βήματα στην ζωή σαν πρόσφυγες. Μικρά παιδιά παίζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς που στήθηκαν προσωρινά για να ανακουφίσουν μεγάλο μέρος των προσφύγων που ανέρχονται σε 200,000 και αποτελούν το 1/3 του συνολικού πληθησμού της Κύπρου. Από το 1974 και μέχρι σήμερα δεν έχει επιτραπεί η επιστροφή κανενός πρόσφυγα στην πατρώα γη παρά την Διεθνή κατακραυγή εναντίων της Τουρκίας.τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Ο ξεριζωμός από την πατρώα γη εκτός από το τρομακτικό υλικό κόστος, επέφερε και μεγάλο ψυχολογικό πλήγμα στις αθώες ψυχές των μικρών παιδιών. Στην φωτογραφία δύο Ελληνόπουλα της Κύπρου στιβαγμένα πάνω σε σακιά τροφίμων, προμηθειών, και τενεκέδων λαδιού! Ο φόβος και ο πόνος είναι ζωγραφισμένος στα μάτια τους, αφού δεν ξέρουν γιατί βρίσκονται σε αυτή την τραγική κατάσταση.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα. Σύμφωνα με συγκριτικά μεγέθη πληθυσμού σε περίπτωση παρόμιας καταστροφής η Αμερική θά έχανε το 40% του εδάφους της, θα είχε 120,000,000 πρόσφυγες, 1,000,000 αγνοούμενους, και 3,600,000 σκοτωμένους. Μπορείτε να φανταστείτε τις τρομερές συνέπειες τώρα; Για περισσότερες πληροφορίες Πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Τα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν χωρίς να αναλογίζονται τις επιπτώσεις της εισβολής. Σιγά σιγά θα μετατραπούν σε ένα πικρό βίωμα για την συνεχιζόμενη αδικία εναντίων της Κύπρου. Στη φωτογραφία τα παιδιά ετοιμάζουν το Χριστουγενιάτικο δέντρο για τα Χριστούγεννα του 1974 με ένα ξερό κλαδί και ένα κάλυκα βλήμματος πυροβόλου όπλου. Για περισσότερες πληροφορίες για το Κυπριακό πρόβλημα Πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Διεξαγωγή μαθημάτων μέσα σε αντίσκηνα. Με την κατάληψη του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και την απώλεια πέραν των 100 σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, οι Έλληνες μαθητές αναγκάζονταν σε πολλές περιπτώσεις να παρακολουθούν τα μαθήματα της Σχολικής περιόδου 1974-1975 και ακόμη 1975-1976 μέσα σε αντίσκηνα που είχαν στηθεί ειδικά μέσα στους προσωρινούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Οι συνθήκες αντίξοες αφού δεν υπήρχε ούτε ο κατάλληλος φωτισμός, ούτε τα απαραίτητα διδασκαλικά μέσα, και φυσικά ούτε θέρμανση το χειμώνα.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


We are all prisoners of knowledge. To know how Cyprus was betrayed, and to have studied the record of that betrayal, is to make oneself unhappy and to spoil, perhaps for ever, one's pleasure for visiting one of the word's most enchanting islands. Nothing will ever restore the looted treasures, the bereaved families, the plundered villages and the groves and hillsides scalded with napalm. Nor will anything mitigate the record of the callous and crude politicians who regarded Cyprus as something on which to scribble their inane and conceited designs. But fatalism would be the worst betrayal of all. The acceptance, the legitimization of what was done - those things must be repudiated. Such a refusal has a value beyond Cyprus in showing that acquiescence in injustice is not 'realism'. Once the injustice has been set down and described, and called by its right name, acquiescence in it becomes impossible. That is why one writes about Cyprus in sorrow but more - much more - in anger."
Christopher Hitchens, "Hostage in History: Cyprus", Washington, May 1997.

Παρακάτω παραθέτουμε τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της οργανωμένης από πλευράς Τούρκων προσπάθειας πλήρους εξαφάνισης κάθε ίχνους Ελληνισμού από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με απώτερο στόχο την παραχάραξη της μακραίωνης Ελληνικής ιστορίας της Κύπρου και την ολοκληρωτική κατάληψη του νησιού στο απώτερο μέλλον.

Η εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη, σπάνιο δείγμα της τέχνης του 6ου αιώνα. Στην αψίδα υπήρχε ψηφιδωτή κεντρική παράσταση με την Παναγία και το Χριστό στα γονατά της. Η παράσταση ήταν πλαισιωμένη από στηθάρια αποστόλων. Λεηλατήθηκε ολοσχερώς το 1979. Ελάχιστες ψηφίδες βρέθηκαν στο δάπεδο της εκκλησίας, τις οποίες ξένος δημοσιογράφος παρέδωσε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Δεξιά: Εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς. Η Θεοτόκος ένθρονη, μέσα σε φωτεινή δόξα, κρατά στα γόνατά της το Χριστό. Κεντρική παράσταση της αψίδας πριν από την αποτοίχισή της από τους βάρβαρους Τούρκους το 1979.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Αριστερά: Τμήμα της ψηφιδωτής παράστασης της Θεοτόκου με τον Χριστό, όπως βρέθηκε στην Ινδιανάπολη των Η.Π.Α. ύστερα από λεηλασία της εκκλησίας το 1979. Επαναπατρίστηκε το 1991. Βυζαντινό μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Επεξήγηση των τεσσάρων φωτογραφιών:
Επάνω Αριστερά: Ο απόστολος Θαδδαίος. Φωτογραφική λήψη μετά την επιστροφή του από το Μόναχο στην Κύπρο το 1997.

Επάνω Δεξιά: Ο ευαγγελιστής Ματθαίος. Φωτογραφική λήψη μετά την επιστροφή του από την Ινδιανάπολη των ΗΠΑ στην Κύπρο το 1991.

Κάτω Αριστερά: Ο απόστολος Ιάκωβος. Φωτογραφική λήψη μετά την επιστροφή του από την Ινδιανάπολη των ΗΠΑ το 1991.

Κάτω Δεξιά: Ο ευαγγελιστής Λουκάς. Επεστράφη στην Κύπρο μέσω Γερμανίας το 1993.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να δείτε τις μεγενθύνσεις.

Αυτά είναι τα τερατουργήματα των Τούρκων εισβολέων και κατακτητών σε βάρος των Ελλήνων Κυπρίων, και εναντίων της Ελληνικής ύπαρξης και πολιτισμού στο 37% της Κύπρου.

Στην φωτογραφία, ο "Εσταυρωμένος Χριστός θρυμμένος, ριγμένος στο πάτωμα, κειτόταν μέσα σε ούρα". Καμιά εκτίμηση ούτε για τα θρησκευτικά σύμβολα του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης.

Οι Τούρκοι, μεθοδικά και συστηματικά καταστρέφουν κάθετί Ελληνικό από τις κατεχόμενες περιοχές τις Κύπρου (εκκλησίες, μοναστήρια, νεκροταφεία, μνημεία ηρώων), ενώ ξεπουλούν στο εξωτερικό αρχαιολογικούς θυσαυρούς ανυπολόγιστης αξίας.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Η Ελληνική Ορθόδοξος εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στα Λύμπια και χρησιμοποιείται σαν παρατηρητήριο, στρατώνας, και αποθήκη οπλισμού και πυρομαχικών. Η εκκλησία βρίσκεται πάνω σε προκεχωρημένο τουρκοκρατούμενο ύψωμα ακριβώς πάνω από το χωριό Λύμπια. Το χωριό Λύμπια βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το μοναστήρι της Παναγίας Αχεροποιήτου και το εξωκκλήσι του Αγίου Ευλαλίου δίπλα από την Κυρηνειώτικη θάλασσα μεταξύ των χωριών Λάπηθος και Καραβάς. Το μοναστήρι της Αχεροποιήτου χρησιμοποιείται από τους Τούρκους εισβολείς σαν στρατώνας, ενώ το εξωκκλήσι του Αγίου Ευλαλίου σαν αποθήκη πυρομαχικών. Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι κατεδάφισαν το εξωκκλήσι του Αγίου Ευλαλίου.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Οι Τούρκοι μεθοδικά και συστηματικά καταστρέφουν όλα τα νεκροταφεία στην κατεχόμενη Κύπρο σε μια προσπάθεια παντελούς εξάλειψης καθετί του Ελληνικού από τις κατεχόμενες περιοχές. Κατεστραμμένος τάφος στο χωριό Γιαλούσα στην Καρπασία επαρχίας Αμμοχώστου.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το χωριό Άσσια. Το νεκροταφείο του χωριού. Ανοιγμένοι οι τάφοι, σπασμένοι οι σταυροί και οι ταφόπλακες. Η Άσσια είναι ένα από τα χωριά που θρήνησε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, τόσο σκοτωμένων, όσο και αγνοουμένων, σαν συνέπεια της τουρκικής εισβολής το 1974.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το νεκροταφείο στο χωριό Θέρμια στην επαρχία Κυρηνείας, μετά τους βανδαλισμούς των Τούρκων. Όλα σχεδόν τα Χριστιανικά νεκροταφεία στα χωριά της κατεχόμενης Κύπρου βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

"We visited 26 villages. We found not a single cemetery undamaged" ... John Fielding, in, The Guardian, 26.5.1976

Click on the photo to see the enlargement.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ


Χάρτης της Κύπρου με ένδειξη χωριά και πόλεις όπου έχουν διαπραχθεί λεηλασίες. Πατήστε για μεγένθυνση.

Το φωτογραφικό αρχείο που ακολουθεί αποτελεί μια μικρή λίστα πόλεων και χωριών της Κύπρου που σήμερα βρίσκονται υπό Τουρκική κατοχή. Οι Τούρκοι κατακτητές στην μεθοδική και οργανωμένη προσπάθειά τους να αλλάξουν την δημογραφική δομή των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου, έχουν αλλάξει τις ονομασίες πολλών χωριών και πόλεων, έχουν μεταφέρει εποίκους από την Τουρκία και εκδιώξει τους Τουρκοκυπρίους που αποτελούσαν και αποτελούν το σύνοικο στοιχείο μαζί με τους Ελληνοκύπριους, και έχουν καταστρέψει την Ελληνική Πολιτιστική κληρονομιά των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου συμπεριλαμβανομένων εκκλησιών, μοναστηριών, κάστρων, αρχαίων μνημείων, και νεκροταφείων.

Το χωριό Μπογάζι στην Επαρχία Αμμοχώστου. Το χωριό Μπογάζι αποτελούσε μια από τις Ναυτικές βάσεις του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, κυρίως για την επιδιόρθωση και συντήρηση των ακταιωρών και Πυραυλακάτων που διέθετε η Εθνική Φρουρά. Μετά την εκδήλωση της εισβολής και την βύθιση όλων των πυραυλακάτων που εξόρμησαν εναντίων του Τουρκικού στόλου από την βάση του λιμανιού της Κυρήνειας, οι 2 πυραυλακάτοι που μεταστάθμευαν στο Μπογάζι διατάχθηκαν να αποπλεύσουν στους χώρους απόκρυψης στον ποταμό του Λιοπετριού για προστασία

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Η παραλία της Αμμοχώστου. Η Αμμόχωστος αποτελούσε τον τουριστικό, βιομηχανικό, οικονομικό, και πολιτιστικό πνεύμονα της Κύπρου αφού ήταν η πιο ανεπτυγμένη πόλη της Κύπρου μέχρι το 1974. Αποτελούσε δε, εξαιρετικό τουριστικό προορισμό με κατακάθαρες παραλίες και ανεπτυγμένες τουριστικές μονάδες. Η πόλη της Αμμοχώστου εκκενώθηκε από τους κατοίκους της λόγω του ότι τα τάγματα που την προστάτευαν διατάχθηκαν να μεταβούν στην Λευκωσία για να βοηθήσουν τις εκεί δυνάμεις που μάχονταν για να κρατήσουν το αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η πόλη έμεινε εντελώς απροστάτευτη και έτσι εκκενώθηκε από τους πολίτες. Σήμερα είναι ακατοίκητη και πόλη φάντασμα αφού οι Τούρκοι δεν εισήλθαν σ' αυτή. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το Κατεχόμενο χωριό Καλογραία βρίσκεται στην επαρχία Κυρηνείας. Το χωριό κτίστηκε μετά που μια κατατρεγμένη από τους Τούρκους καλόγραια βρήκε καταφύγιο εκεί. Κοντά στην Καλογραία βρίσκεται και το περίφημο μοναστήρι του Αντιφωνητή. Για περισσότερες πληροφορίες για το μοναστήρι του Αντιφωνητή Πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το χωριό Κάρμι βρίσκεται στην επαρχία Κυρηνείας πάνω στο βουνό Πενταδάκτυλος. Το Κάρμι έχει πουληθεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ σπίτι προς σπίτι κυρίως σε Άγγλους και Γερμανούς Υπηκόους λίγο μετά την εισβολή. Στο Κάρμι έχει επίσης ιδρυθεί παράνομα ένα Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και ερευνητικό κέντρο σε μια προσπάθεια των Τούρκων να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Για περισσότερες πληροφορίες για το κατεχόμενο χωριό Κάρμι Πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το λιμανάκι της Κερύνειας. Το λιμανάκι της Κερύνειας αποτελεί ίσως το πιο γραφικό τοπίο σε ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο με ένα μοναδικό συνδυασμό μεταξύ του βουνού Πενταδάκτυλος και της ολογάλανης Κυρηνειώτικης θάλασσας. Η Κερύνεια είναι Ελληνικότατη πόλη κτίσμα των Λακώνων και συγκεκριμένα του Πράξανδρου. Βρίσκεται υπό συνεχή Τουρκική στρατιωτική κατοχή από τον Ιούλη του 1974. Για περισσότερες φωτογραφίες για την Κερύνεια αλλά και την Αμμόχωστο Πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το κεφαλόβρυσο της Κυθρέας στην κατεχόμενη πόλη. Το κεφαλόβρυσο πήγαζε από τα αργιλλώδη πετρώματα του βουνού Πενταδάκτυλος και ξεδιψούσε τους κατοίκους πολλών περιοχών. Χρησιμοποιόταν επίσης στην γεωργία καθώς επίσης και στην λειτουργία πολλών νερόμυλων.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το χωριό Λύση στη Μεσαορία, γεννέτειρα του θρυλικού Σταυραετού του Πενταδακτύλου και του Μαχαιρά Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου, άλλως Μάστρου, ή Ζήδρου, υπαρχηγού της θρυλικής ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπριακού Αγώνος) που έπεσε μαχόμενος εναντίων του Αγγλικού ζυγού στο κρησφύγετό του στον Μαχαιρά στις 3 του Μάρτη του 1957 και αφού πολέμησε γενναία εναντίων ενός τάγματος Βρεττανών αλεξιπτωτιστών επί 8 ώρες. Οι Άγγλοι αφού είδαν και απόειδαν και κατάλαβαν πως δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν, ή να τον εξουδετερώσουν, του έριξαν βενζίνα μέσα στην σπηλιά που κρυβόταν και τον έκαψαν ζωντανό, γράφοντας όμως το όνομά του με Χρυσά γράμματα σε μια νέα ηρωική σελίδα στην ιστορία του γένους μας. Για περισσότερες πληροφορίες για το χωριό Λύση Πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το χωριό Όρκα της επαρχίας Κυρηνείας βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Πενταδάκτυλος κοντά στα χωριά Βασίλεια, και Λιβερά. Χωριό γραφικό και φιλήσυχο, με τοίχους ασπρισμένους και Ελληνική ψυχή.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ την Κύπρο και αγωνίζομαι για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

ΚΥΠΡΟΣ 1974


Η μελέτη αυτή έχει σαν στόχο να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων γύρω από τα τραγικά γεγονότα της στρατιωτικής επίθεσης και κατάληψης του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Περαιτέρω αποσκοπεί στο να επιμορφώσει και ευαισθητοποιήσει την Ελληνική νεολαία της Αμερικής, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική φυλή μας, για το σοβαρό αυτό ζήτημα που απασχολεί το Έθνος μας για πάρα πολλά χρόνια και να εμφυτεύσει σε όλους το μήνυμα για κοινό αγώνα προς απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου από τον Τούρκο δυνάστη, και την αποτροπή λαθών και παραλήψεων του παρελθόντος που μας έφεραν σε αυτή την τραγική για το Έθνος κατάσταση.


Αυτά είναι τα τερατουργήματα των Τούρκων εισβολέων και κατακτητών σε βάρος των Ελλήνων Κυπρίων, και εναντίων της Ελληνικής ύπαρξης και πολιτισμού στο 37% της Κύπρου. Οι Τούρκοι, μεθοδικά και συστηματικά καταστρέφουν κάθετί Ελληνικό από τις κατεχόμενες περιοχές τις Κύπρου (εκκλησίες, μοναστήρια, νεκροταφεία, μνημεία ηρώων), ενώ ξεπουλούν στο εξωτερικό αρχαιολογικούς θυσαυρούς ανυπολόγιστης αξίας.

Η Κύπρος βρίσκεται στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου θάλασσας, στο νοτιοανατολικότερον άκρο της Ευρώπης, και μεταξύ τριών Ηπείρων: Ευρώπης, Ασίας, και Αφρικής.

Η τραγική κατάστασις εις την οποίαν ευρίσκεται σήμερον η μαρτυρική Κύπρος. Το 37% του εδάφους της ευρίσκεται υπό βάρβαρον τουρκική κατοχή και λεηλασία.

We are all prisoners of knowledge. To know how Cyprus was betrayed, and to have studied the record of that betrayal, is to make oneself unhappy and to spoil, perhaps for ever, one's pleasure for visiting one of the word's most enchanting islands. Nothing will ever restore the looted treasures, the bereaved families, the plundered villages and the groves and hillsides scalded with napalm. Nor will anything mitigate the record of the callous and crude politicians who regarded Cyprus as something on which to scribble their inane and conceited designs. But fatalism would be the worst betrayal of all. The acceptance, the legitimization of what was done - those things must be repudiated. Such a refusal has a value beyond Cyprus in showing that acquiescence in injustice is not 'realism'. Once the injustice has been set down and described, and called by its right name, acquiescence in it becomes impossible. That is why one writes about Cyprus in sorrow but more - much more - in anger."
Christopher Hitchens, "Hostage in History: Cyprus", Washington, May 1997.

Μπορείς να φανταστείς αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής;;;
- 40% Πρόσφυγες = 120,000,000 πρόσφυγες
- Ένας στους τριακόσιους Αγνοούμενος = 1,000,000,000 άνθρωποι αγνοούμενοι
- Ένας στους ογδόντατεσσερις σκοτωμένος = 3,600,000 άνθρωποι σκοτωμένοι
- 37% της γης κατεχόμενη
- Η πρωτεύουσα του κράτους μοιρασμένη στα 2

Έτσι νιώθουν οι Κύπριοι για 29 Χρόνια

- 40% Πρόσφυγες = 200,000 Πρόσφυγες
- Ένας στους τριακόσιους αγνοείται = 1619 αγνοούνται
- Ένας στους ογδοντατέσσερις σκοτώθηκε = 6,000 σκοτώθηκαν
- 37% της Κύπρου βρίσκεται υπό κατοχή για 29 χρόνια
- Η πρωτεύουσα της Κύπρου Λευκωσία είναι ημικατεχόμενη

Τρία σημαντικά ΑΚΡΩΣ-ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΑ έγγραφα τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα την άμεσο και ενεργή εμπλοκή Αμερικανών διπλωματών, και συγκεκριμένα του περιβόητου Χένρι Κίσσιγκερ, στην προδοσία της Κύπρου το 1974. (Από τα αρχεία του Αθανάσιου Στρίγγα)

TOP SECRET 6374 (Άκρως Απόρρητον 6374)
WASHINGTON DC 041842
(Ουάσινγκτον 041842)
SUBJECT: AMBASSADOR IN CYPRUS
(Θέμα: Πρεσβευτής στην Κύπρο)

CLEAN THE TABLE OF OUR AMBASSADOR IN CYPRUS.
(Καθάρισε το τραπέζι του πρεσβευτή μας στην Κύπρο)

THE CLEARING IS A DECISION OF THE NATIONAL SECURITY COUNCIL /PH-36.
(Η εκκαθάριση είναι απόφασις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας)

FOLLOW THE PROGRAM DIRECTLY.
(Ακολούθησε το πρόγραμμα άμεσα)

KISSINGER (Κίσσιγκερ - Υπουργός Εξωτερικών Η.Π.Α.)

Κτυπήστε την εικόνα για να δείτε την μεγένθυνση.

TOP SECRET (Άκρως Απόρρητον)
SG/SD/WASHDC-12/S26-D48/JULE74


FROM: SECRETARY GENERAL
(Από: Γενικό Γραμματέα ΝΑΤΟ)
TO:SECRETARY OF DEFENCE/WASHDC
(Προς: Υπουργό Αμύνης Η.Π.Α)

Subject: Assistant Undersecretary of State Sisco's visit
(Θέμα: Επίσκεψις βοηθού υφυπουργού Υπουργείου Εξωτερικών Σίσκο)

The Assistant Undersecretary of State Sisco's visit to the Alliance, showed the decision of the American government to finish the Cyprus problem.
(Η επίσκεψις του υφυπουργού Εξωτερικών στην συμμαχία, έδειξε την απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης να τελειώσει το Κυπριακό πρόβλημα)


We agreed with Mr. Sisco for supporting the Turkish army during the landing, as well as, in the violent expulsion of Makarios.
(Συμφωνήσαμε με τον Κο. Σίσκο στην υποστήριξη του Τουρκικού στρατού κατά την απόβαση, καθώς επίσης, στην βίαιη απομάκρυνση του Μακαρίου)

Joseph Luns (Ιωσήφ Λουνς)
Secretary General of NATO
(Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ)

TOP SECRET 4398 WASHINGTON DC 0416222 ACTION K-12 R 413172 MAY 74 (Μάιος 1974)

FM SECSTATE WASHDC 5954 (Από Υπουργείο Εξωτερικών, Ουάσιγκτον)
TO AMEMBASSY NICOSIA
(Προς Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία)
TOPSEC WASHDC 4398
(Άκρως Απόρρητον)

SUBJECT: FINAL CURE (Θέμα: Τελική Θεραπεία)
H PASS: AMBASSADOR/COS MF
(Να επιδοθει στον πρέσβη)

THERE: YOU WILL PROCEED TO THE FINAL CURE OF THE ARCHIBISHOP MAKARIOS.
(Εντολή: Θα προχωρήσεις στην τελική
<<θεραπεία>> του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου)

THE FINAL CURE IS A DECISION OF THE NATIONAL SECURITY COUNCIL /PRM-42
(Η τελική <<θεραπεία>> είναι απόφασις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας)

FOLLOW THE SPECIAL DIRECTIONS.
(Ακολούθησε τις ειδικές οδηγίες)

KISSINGER (Κίσσιγκερ - Υπουργός Εξωτερικών Η.Π.Α.)

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΦΡΟΥΡΙΑ/ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ



Χάρτης της Κύπρου με ένδειξη τους κυριώτερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. Πατήστε για μεγένθυνση.

Το Αββαείο του Μπέλλα-πάις στο κατεχόμενο χωριό Μπέλλα-πάις στην επαρχία Κυρηνείας. Είναι κτίσμα του 13ου αιώνα μετά Χριστόν από τους Φράγκους (Γάλλους) μοναχούς του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Αυγουστίνου και συγκεκριμένα επί βασιλείας του Χιούη του Τρίτου 1267-1284. Οι εξώστες γύρω από την εσσωτερική αυλή, και η τραπεζαρία κτίστηκαν κατά την βασιλεία του Βασιλέα Χιού του τέταρτου (IV) από το 1324 με 1359. Το Αββαείο του Μπέλλα-πάις χρησιμοποιήθηκε προσωρινά σαν νοσοκομείο για τους τραυματίες της βάρβαρης Τουρκικής επίθεσης εναντίον της Κύπρου στις 20 Ιουλίου 1974. Σύντομα όμως εκκενώθηκε και βρίσκεται σήμερα υπό Τουρκική κατοχή. Για περισσότερες πληροφορίες για το κατεχόμενο Μπέλλα-πάις Πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το Κάστρο της Καντάρας είναι το ανατολικότερο από τα τρία κάστρα που κτίστηκαν στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Κτισμένο σε ύψος 2068 ποδιών δεσπόζει της Βόρειας Παραλίας της Κύπρου, της πεδιάδας της Μεσαριάς και ελέγχει την είσοδο στην χερσόνησο της Καρπασίας. Το Κάστρο της Καντάρας όπως και τα Κάστρα του Αγίου Ιλαρίωνα και του Βουφαβέντου πρωτοκτίστηκε από τους Βυζαντινούς, πιθανό μετά την πλήρη απαλλαγή της Κύπρου το 965 Μ.Χ. από τον Αραβικό κίνδυνο. Τίποτε όμως δεν είναι γνωστό για το Κάστρο πριν την κατάκτηση της Κύπρου από τον βασιλέα Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο το 1191 οπόταν έγινε η πρώτη αναφορά σ' αυτό όταν ο Ισαάκ Κομνηνός κατέφυγε σε αυτό μετά την ήττα του από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο στην Τρεμετουσιά. Για περισσότερες πληροφορίες για το κάστρο της Καντάρας Πατήστε ΕΔΩ.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Ο Θρυλικός Πύργος του Οθέλλου πάνω στα τείχη της Αμμοχώστου όπου κατά τον Σαίξπηρ διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του ομώνυμου έργου του Σαίξπηρ "Οθέλλος" μεταξύ του Οθέλλου, στρατηγού του στρατού της Βενετίας, και της αγαπημένης του. Τα τείχη της Αμμοχώστου κτίστηκαν από τους Βενετούς και Γενουάτες και κατά την επίθεση των Τούρκων στην Κύπρο το 1570-1571 αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικά στην απόκρουση των Τουρκικών επιθέσεων υπό την διοίκηση του Μάρκου Αντώνιου Βραγαδίνου. Τελικά όμως, και μετά από ένα χρόνο πολιορκία η πόλη έμεινε χωρίς νερό και τρόφιμα και έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Η πτώση της πόλης της Αμμοχώστου το 1571 σηματοδοτεί την έναρξη της Τουρκικής παρουσίας στο νησί.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Η Αρχαία Πόλη της Σαλαμίνας 12-11 προ Χριστού αιώνας. Η Σαλαμίνα κτίστηκε από τον Τεύκρο. Ο Τεύκρος ήταν αδελφός του Αίαντα και πολέμησαν μαζί στην Τροία έχοντας υπό την διοίκησή τους 12 πλοία. Ο Αίαντας είχε αυτοκτονήσει επειδή δεν του έδωσαν τα όπλα του νεκρού Αχιλλέα, αλλά τα πήρε ο Οδυσσέας. Όταν επέστρεψε ο Τεύκρος πίσω στην Σαλαμίνα ο πατέρας του Τελαμώνας, τον θεώρησε σαν υπεύθυνο του θανάτου του Αίαντα και για το ότι δεν εκδικήθηκε τον θάνατο του αδερφού του, και τον εξόρισε στην Κύπρο. Ο Τεύκρος σε ανάμνηση της Σαλαμίνας, έκτισε μια πανέμορφη πόλη εις ανάμνηση της γενέτειράς του, με θέατρα, γυμνάσια, αγορές, και ναούς. Σήμερα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Το κάστρο του Αγίου Ηλαρίωνα στο Βουνό Πενταδάκτυλος στην Επαρχία Κυρηνείας. Το Κάστρο του Αγίου Ηλαρίωνα είναι Βυζαντινό του 11ου αιώνα ενώ μέσα βρίσκεται και εκκλησία, δεξαμενές νερού, παρατηρητήρια, αποθήκες τροφίμων και χώροι ανάπαυσης. Κατά την περίοδο των Λουζινιανών το κάστρο του Αγίου Ηλαρίωνα μετατράπηκε σε θερινά ανάκτορα των βασιλιάδων. Κατά την Τουρκική ανταρσία του 1964 είχε καταληφθεί από τους Τούρκους. Σήμερα βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή και στην είσοδό του έχει τοποθετηθεί ένα τεράστιο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ.

ΚΥΠΡΟΣ 1974 - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Αυτή η φωτογραφία έχει ληφθεί από Τούρκο δημοσιογράφο ο οποίος επέβαινε επί Άρματος Μάχης Τ48. Δεξιότερα μπορείτε να δείτε ένα ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού) Μ-113 Αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής 14-16 Αυγούστου 1974 με την κωδική ονομασία ΑΤΤΙΛΑΣ 2, ενώ προσεγγίζει Ελληνοκύπριους Εθνοφρουρούς. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Gunaydin στις 25 Αυγούστου 1974.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Σκηνή σε συνέχεια της παραπάνω φωτογραφίας και αφού οι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τον τουρκικό στρατό. Τούρκος αξιωματικός προσφέρει τσιγάρο σε αιχμαλωτισμένο Ελληνοκύπριο Εθνοφρουρό κατά την διάρκεια της ανάκρισης, και "χαλάρωση των νεύρων". Οι "ανακρίσεις" περιελάμβαναν βασανισμούς και επέφεραν ακόμη και τον θάνατο.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Σκηνή σε συνέχεια των παραπάνω φωτογραφιών. Οι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες της φωτογραφίας βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και αιχμαλωτίστηκαν από τον Τουρκικό στρατό μετά την διάσπαση των Αμυντικών γραμμών της Εθνικής Φρουράς στην Μια Μηλιά βόρεια της Λευκωσίας από μεγάλο όγκο τουρκικών αρμάτων που επιτίθονταν από δυτικά προς ανατολικά για εκκαθάριση της Μεσαορίας. Από τότε η τύχη αυτών των στρατιωτών αγνοείται.

Οι εικονιζόμενοι αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί έχουν αναγνωρισθεί ώς οι ακόλουθοι:
1. Κορέλλης Αντωνάκης του Μιχαήλ, 30 ετών, από την Κυθρέα
2. Νικολάου Πανίκος του Χρυσοστόμου, 26 ετών, από την Άχνα
3. Σκορδής Χριστόφορος του Γεωργίου, 25 ετών από το Δάλι
4. Παπαγιάννης Ιωάννης του Χαράλαμπους, 24 ετών, από την Αγλαντζιά
5. Χατζηκυριάκος Ιωάννης του Χαραλάμπους, 19 ετών από την Αμμόχωστο

Η Τουρκία αρνείται να δώσει στοιχεία για την τύχη τους εμπαίζοντας με τον πιο προκλητικό τρόπο τους πάντες.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Οι μάνες και οι συγγενείς των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική μορφή του δράματος της Κύπρου αφού δεν έχουν μάθει ακόμη τί απέγιναν οι δικοί τους. Οι μάνες των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας συνεχίζουν να κρατούν το λάβαρο του αγώνα ψηλά. Βρίσκονται συνεχώς στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου ενημερώνουν τους τουρίστες για τα Τουρκικά εγκλήματα και τους αποτρέπουν έτσι από το να επισκέπτονται τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων .

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

1619 Έλληνες Κύπριοι έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι σαν συνέπεια της Τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης και απόβασης εναντίων της Κύπρου της 20ης Ιουλίου 1974. Ο αριθμός των αγνοουμένων έχει μειωθεί στους 1588 μετά την ανεύρεση λειψάνων και χρησιμοποιώντας την μέθοδο συνταύτησης γονιδίων. 613 αγνοούμενοι είναι πολίτες χωρίς στρατιωτική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένων 116 γυναικών. 484 αγνοούμενοι υπηρετούσαν τότε στην Εθνική Φρουρά είτε σαν κληρωτοί, είτε σαν μόνιμοι αξιοματικοί, και τέλος 514 αγνοούμενοι είναι έφεδροι Αξιωματικοί και οπλίτες της Εθνικής Φρουράς οι οποίοι επιστρατεύθηκαν για να αντιμετωπίσουν την Τουρκική εισβολή. Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων .

Η φωτογραφία στα δεξιά λήφθηκε αμέσως μετά την εισβολή και δείχνει το δράμα ενός παιδιού με μάτια βουρκωμένα από το κλάμα που έχασε και ψάχνει και τους 2 του γονείς.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Η Τουρκία αρνείται πεισματικά να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία για την τύχη των αγνοουμένων μας αδελφών, διαιωνίζοντας έτσι με αυτό τον τρόπο αυτό το τόσο καυτό και ανθρωπιστικό ζήτημα. Η αναγνώριση 5 πτωμάτων αγνοουμένων έγινε μετά από ενέργειες των συγγενών τους στην Αμερική και πιέσεων που ασκήθηκαν από την οικογένεια Χασάπη στον Λευκό Οίκο. Οι 5 αυτοί αγνοούμενοι ήταν Αμερικανοί Υπήκοοι. Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων .

Στη φωτογραφία μια νεαρή Ελληνοκύπρια ψάχνει να βρεί τα αγαπημένα της πρόσωπα με τον πόνο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της.

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε την μεγένθυνση.

Από το 1974, πάμπολλες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και ζητούν την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας του 1974. Ο αγώνας θα συνεχίζεται όσα χρόνια κι' περάσουν μέχρι την διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου.

Στην φωτογραφία μικρά Ελληνόπουλα της Κύπρου ζητούν να μάθουν για την τύχη των γονέων τους κρατώντας πινακίδες με επιγραφές όπως

"FREE OUR FATHERS=ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ"